In Den Haag wordt veel gepraat óver de landbouw. Maar hoe vaak wordt er écht geluisterd? En nog belangrijker: hoe vaak wordt er gekeken, geroken en gevoeld wat het betekent om boer of tuinder te zijn in Nederland anno nu?
Om die kloof tussen beleid en praktijk kleiner te maken, organiseert Team Agro NL in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) het initiatief Boer Zoekt Ambtenaar. In dit unieke programma stappen ambtenaren letterlijk het boerenerf op om een dag mee te draaien met agrarische ondernemers in het hele land. Niet om te oordelen, maar om te leren. Niet om te vergaderen, maar om te ervaren.
Ambtenaren vervullen een cruciale rol in het maken van beleid dat Nederland vooruit helpt. Maar hoe zorg je ervoor dat regels en kaders ook écht werken voor de mensen die ermee aan de slag moeten?
Boer Zoekt Ambtenaar biedt ambtenaren de kans om met eigen ogen te zien waar agrarische ondernemers tegenaan lopen — én waar kansen liggen. Een dag meelopen op het erf levert inzichten op die je niet uit een rapport of Excelbestand haalt. Door die verbinding ontstaat beleid dat beter aansluit op de praktijk en daarmee sterker, realistischer en duurzamer is.
Inmiddels hebben al meerdere stagedagen plaatsgevonden, van de Noordelijke kleischil tot de Zuid-Hollandse kassen. Ambtenaren draaiden mee op melkveebedrijven, spraken met akkerbouwers en kregen een rondleiding langs hightech kassen en circulaire stallen. De reacties? Ontzettend positief.
Beleidsmedewerkers geven aan dat ze met een completer, realistischer beeld terugkeren naar kantoor. “Ik kijk nu echt anders naar de stukken die ik schrijf”, aldus een deelnemer na afloop. En ook boeren waarderen het gesprek: eindelijk iemand die z’n laarzen vuil wil maken om te snappen waar het écht over gaat.
Wegens dit grote succes bereiden we voor 2026 een nieuwe editie voor. En daarvoor zoeken we weer boeren én ambtenaren die mee willen doen. Of je nu kippenboer, fruitteler of dierenarts bent — jouw deelname helpt om het gat tussen erf en beleid kleiner te maken.