Team-Agro-NL_beeldmerk

Grüne Woche 2023

Team Agro NL had ook dit jaar weer als “agrarische public relations club” een stand op de Grüne Woche 2023 in Berlijn. Onze nieuwe rode aandachtstrekker werd al eerder vervoerd en stond ruim een week in het Nederlandse gedeelte tussen tulpen, kassen, kaas en innovaties te stralen. Europa’s grootste agrifood- en landbouwconsumentenbeurs is eigenlijk een huishoudbeurs, maar dan met 500.000 bezoekers. Meer dan 70 landen hebben een groter oppervlak dan onze RAI, maar Nederland heeft traditiegetrouw een van de mooiste paviljoens op maar liefst 800 m² beursvloer. Half januari reisden we met 11 ambassadeurs en een camjo-reporter per trein naar Berlijn voor de opening en de eerste dagen van de beurs, om de sector te promoten en de noodzakelijke band tussen stad en platteland te versterken. Is al die moeite de moeite waard?

Tijdens die dagen verschuift het zwaartepunt van de landbouwwandelgangen naar de Duitse hoofdstad en zijn alle belangrijke spelers in de landbouw aanwezig. Rond de opening worden diners, recepties en netwerkborrels georganiseerd, waar serieuze onderwerpen informeel besproken kunnen worden. Dit is een uitgelezen kans om te praten met bestuurders van uiteenlopende bedrijven en overheidsinstellingen. We hebben oude contacten vernieuwd en nieuwe gemaakt. Regionale zenders belden ons voor interviews en sommigen van ons spraken met de gedeputeerden uit hun eigen provincie. We hebben ook veel problemen op de boerderij kunnen toelichten. Het waren lange en intense dagen.

Niet alleen ''over'', maar ook ''met''.

Als Team Agro NL vinden we dat er niet alleen over boeren, maar ook met boeren gesproken moet worden. Helaas had de delegatie van de Tweede Kamer een overvol programma en was deze moeilijk te benaderen. In de vroege ochtend verscheen uiteindelijk het bericht van minister Piet Adema namens de speciale RVO-beursapp, die meteen terug moest naar Nederland voor een belangrijk punt op de agenda van de ministerraad. Zijn taken op de beurs werden overgenomen door minister Van der Wal. Onder begeleiding van het dweilorkest “Kleintje Pils” en het kaasmeisje “Frau Antje” (nog steeds razend populair bij de Duitsers) opende zij de beurs en maakte daarna een rondgang over het paviljoen. We spraken kort met haar, wat tot een uitnodiging leidde.

Initiatief van Team Agro NL

Op initiatief van Team Agro NL liepen in 2021 al eens 100 LNV-ambtenaren een dag stage op verschillende boerderijen. In Berlijn hebben we ons nu uitgenodigd als boeren om eens in Den Haag te komen kijken. Gelukkig zijn we welkom en staan de deuren (en ramen) bij mevrouw Van der Wal open. Wordt vervolgd dus. Met een ludieke agrarische pubquiz sloten we de eerste beursdag van de Grüne Woche 2023 af. Winnaar Derk Boswijk mag Nederland van boven bekijken tijdens een duo-vlucht. Ook hier komen we graag nog eens op terug. Al met al waren het zinvolle dagen. Veel mensen gesproken en zaadjes geplant. Het agrarische jaar is van start, op naar een mooie oogst!

Andere nieuwsberichten

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?