Team-Agro-NL_beeldmerk

Hét Landbouw-verkiezingsdebat; 5 boeren voor 12 partijen

18 februari is het zover: Het landbouw-verkiezingsdebat ‘Voorbij de polarisatie’.

Twaalf politieke partijen gaan op 18 februari met elkaar het gesprek aan over de toekomst van de Nederlandse landbouwsector. Daarmee is het verkiezingsdebat ‘Voorbij de polarisatie’ van Team Agro NL, Food Hub en Agrio het grootste landbouwdebat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De landbouwwoordvoerders gaan met elkaar in gesprek op basis van vijf boerenpraktijksituaties.

De toekomst van de landbouw is één van de centrale thema’s van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. De land- en tuinbouw zit te springen om een doortimmerd beleid voor de lange termijn. Team Agro NL, Food Hub en Agrio willen met het debat een bijdrage leveren aan die lange termijnvisie voor boeren. Daarom zal gesprekleidster Chantal Everaardt, verslaggever en presentatrice bij RTV Oost, de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan en samen het landbouwbeleid te ontwikkelen.

Twaalf politieke partijen

De opzet van het debat om te zoeken naar oplossingen voor een lange termijnvisie voor boeren slaat aan. Vanuit het bedrijfsleven om het debat financieel mogelijk te maken, maar ook bij de politieke partijen zelf. Maar liefst twaalf landbouwwoordvoerders hebben hun deelname aan het debat bevestigd: Jaco Geurts (CDA), Jan Klink (VVD), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66), Caroline van der Plas (BBB), Roelof Bisschop (SGP), Frank Futselaar (SP), Jan Cees Vogelaar (JA21), Joris Thijssen (PvdA), Nynke Koopmans (FvD), Pieter Grinwis (CU) en Barry Madlener (PVV).

 

Twee boerinnen en drie boeren

De landbouwwoordvoerders van de politieke partijen gaan met elkaar in gesprek op basis van vijf boerenpraktijksituaties. Iedere boer(in) vertelt welke kansen en bedreigingen ze zien ten aanzien van de vijf belangrijkste thema’s die er binnen de landbouw spelen:

  1. Melkveehouder Bert de Boer – Stikstofuitstoot en natuurkwaliteit
  2. Akkerbouwer Michiel van Andel – Vergroening teelten en voldoende inkomen
  3. Varkenshoudster Sabine Grobbink – Intensiveren en extensiveren
  4. Akkerbouwer Jarno Rietema – Meer en minder grond voor de landbouw
  5. Pluimveehoudster Anne van Lith – Natuurvriendelijke landbouw en export

Corona

Vanwege de coronamaatregelen kunnen bezoekers helaas niet fysiek aanwezig zijn bij het debat in het World Food Center in Ede. Daarom wordt het debat live gestreamd. Kijk donderdag 18 februari 2021 om 20:00 uur gratis naar de online uitzending van ‘hét landbouwverkiezingsdebat – voorbij de polarisatie’. Om live mee te kijken hoeft u geen app te installeren, Agrio TV Live werkt in de webbrowser op pc, laptop, tablet of telefoon.

Andere nieuwsberichten

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?