LOOSBROEK – Het heeft even mogen duren, maar na twee jaar corona is de Miss Boerin Verkiezing terug van weggeweest. Vanwege de pandemie heeft Nadieh uit Friesland de agrarische kroon ruim twee jaar mogen dragen, maar op 29 oktober aanstaande zal zij deze over gaan dragen aan haar opvolger. De zevende editie van de enige missverkiezing op het platteland vindt plaats bij het maïsfeest Høken & Hakselen in Loosbroek met dit keer maar liefst zeventien kandidaten.
Recordaantal kandidaten voor Miss Boerin Verkiezing
In drie rondes op de catwalk zullen de kandidaten strijden om de felbegeerde titel Miss Boerin 2022. In de eerste ronde laten zij zien hoe sexy een overall kan zijn, opgevolgd door een ronde in de outfit waarmee de kandidaten op de boerinnenkalender staan afgebeeld. Tijdens deze tweede ronde zullen zij tevens proberen het publiek en de jury te overtuigen op hen te stemmen. Zij vertellen in deze ronde meer over hun werk en visie op het boerenleven. In de derde en laatste ronde betreden zij de catwalk in een avondjurk naar eigen keuze. Het aanwezige publiek en een deskundige jury bepalen vervolgens wie van de zeventien kandidaten in de prijzen vallen.
Miss Boerin, Miss Høken Hakselen én Miss Team Agro NL
Het gaat bij deze editie niet alleen om negen modellen van de nieuwste Boerinnen Kalender, maar ook om zes kandidaten van de 2022-editie én twee van de 2021-editie. Als eenmalige uitzondering, omdat de verkiezing twee jaar niet kon plaatsvinden. Er zijn drie titels en bijbehorende prijzen te bemachtigen: Miss Boerin, Miss Høken & Hakselen en Miss Team Agro NL. Oftewel de agrarische koningin van Nederland, die van het maïsfeest en de nieuwe ambassadrice van Team Agro NL voor 2023. De ludieke missverkiezing maakt dit jaar onderdeel uit het festival ‘Høken en Hakselen’ in Loosbroek, met optredens van onder anderen Frans Bauer, Jannes, Lee Towers, Boer Bennie en Snollebollekes.
Høken en Hakselen
De Miss Boerin Verkiezing vindt op 29 oktober om 15:30 uur plaats op festivalterrein De Stoppel in Loosbroek. Onder het motto ‘Hard werken, hard feesten’ wordt daar, na zes eerdere uitverkochte edities, “Europa’s allergrootste maïsfeest” voor het eerst uitgebreid naar een tweedaags festival met ruim 20 podiumacts en een festivalcamping. De organisatie verwacht in totaal ruim 10.000 bezoekers over twee dagen. “Het wordt dóór en vóór boeren georganiseerd, maar burgers, buitenlui en overige herriemakers zijn ook van harte welkom!” vertelt de organisatie. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hokenenhakselen.nl.
Constructief communiceren
Deelname aan de agrarische missverkiezing en pikante kalenders levert voor velen niet alleen mooie foto’s en herinneringen op voor later, maar ook een spreekbuis waarop zij hun stem kunnen laten gelden. Via de kalenders als aandachtstrekkers vinden sommige boeren en boerinnen een meer luchtige manier van communiceren . “We moeten samen het gesprek aan blijven gaan. Focussen op wat wél kan” vertelt kalendermodel Jan Auke. Bonita wil de aandacht die zij krijgt door deelname aan de kalender vooral gebruiken om mensen aan te sporen direct bij de boer te kopen in plaats van bij de supermarkt: “Steun de voedselmakers en koop lokaal!”.
Toekomstgericht innoveren
Veel kalendermodellen en nu misskandidaten spreken zich wel uit tegen het stikstofbeleid, maar het merendeel houdt er ook hier een constructieve benadering op na. “Wanneer er door overheid en boeren meer geïnvesteerd wordt in innovatie, hoeven er helemaal geen boerderijen te verdwijnen” vertelt kalendermodel Fabian bijvoorbeeld. Daarmee refereert hij aan onder andere een biogas-installatie in Hoge Hexel. Daar is vrijwel het gehele dorp van het aardgas af dankzij één vooruitstrevende boer die uit dierlijke mest voldoende groen gas haalt voor 300 (!) woningen. “En zo bestaan er ook al ‘stikstofstrippers’ die de stikstofuitstoot van boerderijen minstens halveert” vult kalendermodel Fabian aan.