Zaterdag 11 oktober toverde Team Agro NL een deel van het Eemplein in Amersfoort om tot een levendige schakel tussen boer en burger. Met twee marktkramen, vol met landbouwgewassen, spelletjes, educatie én een opvallende oldtimer lieten we zien hoe voedsel écht ontstaat — en wat daar allemaal bij komt kijken.
In samenwerking met Agractie Nederland, Stichting De Week van Ons Eten en heel veel andere partners werd deze ‘Ontmoet de Boer Dag’ een opvallende dag vol nieuwsgierigheid, uitleg en verbinding. Extra smaak kreeg de dag door de samenwerking met tv-chef Pierre Wind, die met producten van het land heerlijke hapjes bereidde voor bezoekers. Hij liet bovendien zien hoe je reststromen, zoals schillen en stengels, kunt omtoveren tot verrassende gerechten. Daarmee gaf hij een inspirerende draai aan een belangrijk thema: het tegengaan van voedselverspilling.
In onze grote marktkraam presenteerden we een keur aan verse producten, rechtstreeks van het land: suikerbieten, wortels in verschillende kleuren, chioggia & gele en rode bieten, rode & gele uien, aardappelen, pastinaak, wortelpeterselie, spruitenplanten (spruitkool), wintertarwe, knolselderij en rode & witte kolen. Het doel? Mensen laten ervaren dat wat in de winkel ligt niet zomaar uit de lucht komt vallen. Bezoekers konden de gewassen zelf onderzoeken — en we deelden ze uit, zodat het verhaal thuis verder kan gaan. Deze tastbare benadering sloot perfect aan bij onze missie: de kloof tussen productie en consumptie verkleinen en transparant maken wat er vóór het winkelrek gebeurt.
Naast de kraam met gewassen was er een tweede stand die vooral gericht was op interactie en kennisoverdracht. Kinderen en hun begeleiders konden samen meedoen aan een agrarische quiz. Als beloning mocht iedereen een greep doen uit één van onze ‘gouden grabbel-melkbussen’. Verder bood onze kraam gezonde recepten en informatie over bijna alle agrarische sectoren: we vertelden over kringlopen in de varkenshouderij, de veelzijdigheid van zuivel, en bodempaspoorten in de akkerbouw. Tot slot brachten we niet alleen een ‘gouden’ traptrekkertje, maar ook een heuse oldtimer mee — een echte blikvanger (of aandachtstrekker) die zelfs de aandacht van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) trok. Erop klimmen hoorde daar natuurlijk bij.
Als Team Agro NL zijn we trots dat we, samen met Agractie en De Week van Ons Eten, hebben kunnen bijdragen aan een dag waarin landbouw écht zichtbaar werd voor de stad.