SWIFTERBANT – Nederlandse boeren schrikken van de wens uit het klimaatakkoord om straks nog maar twee keer vlees per week te mogen eten. Het is de zoveelste dreun die het imago van vlees, in hun ogen onterecht, krijgt toegebracht.
Te lang zijn vlees én vleesveehouders negatief belicht en in de hoek gezet, meent Jaap Lodders, boerenambassadeur in Flevoland namens de agrarische promotieorganisatie en boerencollectief Team Agro NL. Dat de Vlaamse professor Frédéric Leroy stelde dat vlees wél gezond is en een belangrijk onderdeel in de menselijke voeding, steekt boeren een hart onder de riem. „Eindelijk iemand die de andere kant laat horen.”
Lodders is al jaren akkerbouwer op de polderklei nabij Swifterbant. Alle negatieve verhalen over vlees vanuit gezondheidsoogpunt of klimaatoverwegingen raken ook hem. „Ik produceer het veevoer voor de vleesveehouderij.” Sowieso beseffen steeds meer boeren dat ze gezamenlijk op moeten trekken.
Lodders: „Negatieve berichten over de landbouw, met name door Wakker Dier, Milieudefensie en Greenpeace, vormen al lange tijd de boventoon in de media. Er wordt overdreven en onzin verteld. Maar wij worden als boer amper gehoord. Dat is het gevoel bij veel collega’s.”
Als het gaat om vlees, zit het gebruik van de term plofkip Lodders nog steeds dwars. „Die term wordt keer op keer herhaald. Maar zulke kippen bestaan niet in Nederland. Pluimveehouders in Flevoland hebben prachtige stallen, steeds vaker met vrije uitloop. Dat is piekfijn voor elkaar.”
Stiekem gefilmde beelden, naar buiten gekomen na een inbraak van activisten van Animal Rights, vindt Lodders opzettelijke smaad. „De dode kippen die een boer netjes heeft verzameld, gooien die activisten weer tussen de levende dieren, dan filmen ze dat en roepen ’Wat een dierenbeulen!’. Maar de criminelen, dat zijn zij.”
Als dan vervolgens ook een ’neutraal’ overheidsinstituut als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) niet meehelpt door de CO2-winst te overdrijven die het eten van vlees zou verminderen, dan krijgen boeren helemaal het gevoel alleen te staan. „Als de Tweede Kamer al wordt bestookt met de verkeerde cijfers, dan sta je als agrarische sector gelijk op een achterstand.”
Eenzelfde strijd die actiegroepen leveren tegen het imago vlees, wordt ook gevoerd tegen gewasbeschermingsmiddelen. Zo heeft Europa een ban uitgesproken over een groep pesticiden met de naam neonicotinoïden, in de veronderstelling dat ze de reden zijn voor bijensterfte. Maar er zijn genoeg wetenschappers die de link betwijfelen. „Bovendien hebben de Belgen alweer een ontheffing. En in Nederland zijn we weer het braafste jongetje van de klas. Met als gevolg dat boeren opnieuw de rekening betalen.”
Waar is dan de vroeger zo sterk geachte agrarische belangenbehartiging? „Naar mijn mening pakt LTO, de Land- en Tuinbouworganisatie, dit niet voldoende op. Zij creëren te weinig tegengeluid en zijn te weinig zichtbaar. Daarom hebben we met een club boeren besloten om zelf tegengas te geven en werken we samen met andere boeren en tuinders die een tegengeluid geven. Iemand moet reageren op de onzin die wordt beweerd.”
Een deel van de Tweede Kamer heeft weinig op met de suggestie om het eten van vlees te ontmoedigen voor het ’klimaat’. „Er moet heel wat gebeuren voor ik mijn stukje vlees laat staan. Je pleegt geen misdaad als je een gehaktbal eet”, bijt CDA-Kamerlid Jaco Geurts van zich af.
„Mensen snappen er geen bal van. Het heeft natuurlijk totaal geen effect”, foetert PVV-Kamerlid Barry Madlener. „Vlees is een mooi natuurproduct en het hoort bij ons leven.”
Het stoort SGP-Kamerlid Roelof Bisschop dat boeren steeds maar weer in de beklaagdenbank worden gezet. „Internationaal is Nederland echt een positieve koploper”, zegt de parlementariër. Hij maakt zich grote zorgen over de betrouwbaarheid van de PBL-cijfers.
„De overheid moet eerst maar eens de feiten op orde hebben. Dan praten we daarna wel weer verder.”