Team-Agro-NL_beeldmerk

Dieuwke Bakker: “Alles kun je leren, ook interviews geven.”

‘Bij Eva Jinek? Graag!’

Ik heb geen moeite met camera’s

Vijf boerinnen zijn genomineerd voor de regionale Vrouw in de Media Award. De Friese melkveehoudster Dieuwke Bakker (51) is daar een van. Zij treedt naar voren als onwaarheden over de landbouw worden verkondigd.

‘Als de redactie van Eva Jinek na dit interview belt of ik vanavond laat aan tafel wil meepraten over een landbouwonderwerp dan zeg ik ja. Ik wil wel weten waar het precies over gaat. Klimaat? Mest? Dierwelzijn? Ik wil me kunnen voorbereiden, ga niet zo maar wat roepen. De andere kant doet dat vaak wel, wij moeten juist de waarheid vertellen.

 

Negatief landbouwnieuws

Het gaat er mij niet om dat ik met mijn hoofd op televisie kom, maar om de kans te benutten te vertellen wat er echt in de landbouw gebeurt. Onze sector komt bijna altijd negatief in het nieuws, zeker de veehouderij. Ondernemers uit de sector moeten een tegengeluid laten horen, misverstanden uit de wereld helpen. Ik heb niet zo’n moeite met microfoons en camera’s. Als ze mij vragen, doe ik het. Wat heb ik te verliezen?

 

Positieve reclame

Natuurlijk ben ik er trots op dat ik genomineerd ben voor de Vrouw in de Media Award. Er staan trouwens nog vier boerinnen op dat lijstje. Van dat vijftal ben ik misschien wel het minst in beeld, zeker in vergelijking met Eline Vedder. Zo’n vrouw heeft de sector echt nodig. Als ik ook een bijdrage kan leveren aan een positieve PR, dan doe ik dat. Laat de journalisten maar komen.

Team Agro NL

Sinds een paar maanden ben ik hier in Friesland ambassadeur van het Team Agro NL, de club die de landbouw positief voor het voetlicht wil brengen. Vanuit die rol kom ik af en toe in de media. Ik vind dat leuk, maar soms ook wel lastig, zeker de eerste keren. Je moet adequaat reageren, ook op vragen die je niet verwacht. Zoals eerder in dit interview met jouw vraag over Eva Jinek. Maar ach, alles kun je leren, ook dit. Gewoon doen. En maak je een fout, wat dan nog?

 

Vrouwen in de media

Het is waar, gemiddeld zijn er meer mannen dan vrouwen in de media aan het woord. Als jij zegt dat dat komt omdat veel vrouwen vaak menen dat een ander meer van het onderwerp af weet dan zijzelf, dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Maar dat zelfbeeld is niet terecht! Agrarische vrouwen hebben veel kennis, ze hebben een mening, dus kom op vrouwen!

Het woord megastal staat synoniem voor dierenmishandeling

 

Groot melkveebedrijf

Samen met mijn man en zoon hebben we hier in Menaldum (Fr.) een melkveebedrijf met 600 koeien. Inderdaad behoorlijk groot. Toen we de stal in 2012 bouwden, viel een keer het woord megastal. Dat was toen geen negatieve kwalificatie. Nu staat het woord megastal synoniem voor dierenmishandeling en mestoverschot. Dat is nou een van de dingen die ik aan de kaak wil stellen. Een groot aantal dieren betekent niet dat we de dieren slecht behandelen. Natuurlijk produceren we veel mest, maar daar hebben we afspraken over met akkerbouwers in de regio. Niks geen overbemesting.

Sociale media

In Friesland heb ik nu een werkgroep boerinnen opgericht. We hebben onszelf de opdracht gegeven om aanwezig te zijn op alle bijeenkomsten die over landbouw, natuur en voedsel gaan. Je wilt niet weten wat de Leeuwarder Courant allemaal over onze sector schrijft. Veel mensen denken dat de krant de waarheid vertelt. Dat herhalen ze dan in zo’n zaaltje. Op die bijeenkomsten neemt een van ons het woord. We vertellen gewoon hoe het wel zit. Dat doe ik ook op Facebook en Twitter. De sociale media kunnen en moeten we benutten om draagvlak voor de landbouw te krijgen.

 

Klimaatverandering

Neem nou dat verhaal over de bijdrage van de veehouderij aan de klimaatverandering. Ik zeg niet dat er niks aan de hand is, maar in vergelijking met het vlieg- en scheepvaartverkeer is onze bijdrage erg klein. En dan blijkt vervolgens dat in het klimaatakkoord niks staat over vliegtuigen en iedereen begint over inkrimping van de veestapel. Als ik daar in De Wereld Draait Door bij Matthijs van Nieuwkerk iets over mag zeggen, dan doe ik dat.”

 

https://www.boerderij.nl/Boerenleven/Artikelen/2019/1/Bij-Eva-Jinek-Graag-382769E/

Andere nieuwsberichten

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Een update over 2023!

Minister Adema getuige van verkiezing opvolger

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?