Team-Agro-NL_beeldmerk

Nederlandse landbouw is goud waard zegt Team Agro NL

Om te illustreren dat de Nederlandse landbouw goud waard is, staat Team Agro NL met tien boeren en boerinnen en een echte gouden trekker op de Grüne Woche, een internationale landbouwbeurs in Berlijn.

Niemand minder dan de Dijkerhoeker boer Jan Bronninkneef, de winnaar van Expeditie Robinson, bracht hem daar heen. Het voertuig heeft een prominente plek in het Holland Paviljoen en is tot en met 27 januari te bewonderen. De Grüne Woche, waarop landen uit de hele wereld hun voedselproducten promoten, trekt jaarlijks circa 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voorzitter van Team Agro NL is Geertjan Kloosterboer uit Oxe, de Sallandse boer uit 2017. “Onze bewindslieden, kamerleden, ambtenaren en CEO’s uit het bedrijfsleven, iedereen die je nodig bent om iets te kunnen bereiken in Nederland loopt hier rond. We kunnen hier gewoon in korte tijd veel netwerken.”

Vrijdag brachten landbouwminister Carola Schouten en enkele Tweede Kamerleden een bezoek aan Team Agro NL en de gouden trekker. Na het fotomomentje gaf dweilorkest Kleintje Pils het startsein voor de Gouden Trekker verkiezing. De Gouden Trekker is een prijs, die vanaf dit jaar jaarlijks door Team Agro NL wordt uitgereikt aan iemand (of groep) die geen boer(in) is maar zich wel hard maakt voor de agrarische sector, het verbinden van boeren en maatschappij én die actief het platteland promoot. De afgelopen maanden kon iedereen via de website www.goudentrekker.nl kandidaten nomineren. Honderden mensen hebben dat gedaan. De zes genomineerden werden het vaakst genoemd en maken nu kans op de award. De Gouden Trekker bestaat uit een beeldje van een gouden trekker, dat speciaal voor Team Agro NL is ontworpen door de Veluwse kunstenaar Gerrit van Emous. Het beeldje is een beloning namens de Nederlandse boeren en tuinders voor de inspanningen van de winnaar(s) of winnares. De genomineerden zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Yvon Jaspers, Bennie Jolink/Normaal, Ester Broug (Boerenfluitjes), de Zwarte Cross en Demoslager Gertjan Kiers. Het is voor het eerst dat boeren in Nederland een prijs uitreiken aan een persoon of groep personen die zelf geen boer zijn, maar zich wel hard maken voor de land- en tuinbouw en het platteland. De winnaar of winnares is voor de Nederlandse boeren en tuinders letterlijk een ‘gouden trekker’.

Stemmen kan op www.goudentrekker.nl. Het goud gelakte landbouwvoertuig wordt vrijdag 19 juli uitgereikt tijdens de Zwarte Cross.

Andere nieuwsberichten

Kom kijken bij de boer op het RondjeKavelpad

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?