Team-Agro-NL_beeldmerk

Het gevoel van veiligheid is sterk afgenomen

Als boerin sluit ik de dag altijd af met een laatste controlerondje langs de stal. Zitten alle kippen op stok, is het rustig, zijn de lampen uit en de legnesten dicht? dit laatste rondje is tegenwoordig samen met onze honden, die dan op ons erf lopen

Sinds Animal Right’s nachts filmpjes maakt in stallen is het gevoel veiligheid op het eigen erf sterk afgenomen. Je zult ze maar tegenkomen. je zult ze maar tegenkomen. ze stellen zichzelf boven de wet en denken dat ze zomaar ongevraagd binnen mogen komen. Wat dat doet met de dieren – stress, onrust, insleep van ziekten – lijkt hen niet te deren. En wat dat doet met boerengezinnen, interesseert ze waarschijnlijk nog veel minder.

Wij hebben niks te verbergen. Sterker nog, iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Onze kippen kunnen overdag heerlijk scharrelen en stofbaden en kunnen de hele stal door fladderen. ’s Nachts gaan ze fijn met z’n allen op stok. Juist dan, als ze in diepe rust zijn, Komen er plotseling wildvreemde mensen met felle lampen en camera’s binnen. Kunt u zich voorstellen hoeveel paniek dit bij de kippen veroorzaakt? Kippen zijn vluchtdieren, dus bij schrik slaan ze met z’n allen op de vlucht. Dit veroorzaakt gewonde en zelfs dode dieren. Daarbij komen deze mensen binnen zonder het hygiëneprotocol te volgen, wat veel risico’s geeft op insleep van ziekten.

Termen als horrorschuren, vee-industrie en vertikkende atmosfeer worden veelvuldig gebruikt om de consument het idee te geven dat onze dieren in erbarmelijke omstandigheden leven. Wij, als pluimveehouders die elke dag met veel plezier voor onze dieren zorgen, herkennen ons hier niet in. Onze dieren leven in een stal met natuurlijk daglicht, ventilatie en kunnen door de hele stal bewegen. Ze kunnen stofbaden, fladderen en wroeten en hebben de hele dag voer en water tot  hun beschikking. Natuurlijk gaan er wel eens dieren dood; leven en dood horen bij elkaar. Maar deze partijen zetten geen eerlijk beeld van de sector neer, filmen bewust in het donker, waardoor de consument/burger een slecht gevoel krijt over onze heerlijke en eerlijke eieren.

Onze pluimveesector is in de wereld koploper wat dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid betreft. Twijfelt u over manier waarop wij onze dieren houden? Kom dan gewoon langs en vraag het ons. Ik en al mijn collega’s laten het graag zien. Onze deuren staan open zodat u zelf een mening kunt vormen gebaseerd op de werkelijke beelden.

Naar aanleiding van deze brief bracht de bekende schrijver en tv-presentator Özcan Akyol een bezoek aan Jolanda.

Bekijk de video hier

Andere nieuwsberichten

Een update over 2023!

Minister Adema getuige van verkiezing opvolger

Team Agro NL gaat weer op reis!

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?