Team-Agro-NL_beeldmerk

Boeren houden voor het eerst het Nederlands Schoolontbijt

Kinderen ontbijten in de stal van varkenshoudster Annemarie Noordman

Op vrijdag 9 november wordt door boeren en tuinders voor het eerst het Nederlands Schoolontbijt gehouden. Kinderen uit groep 7 van de Heilig Hart School in Lemelerveld gaan die ochtend ontbijten bij de Varkenshoff in Lemelerveld. Op tafel staan alleen voedselproducten uit Nederland. Boerenambassadeur van Team Agro NL, en varkenshoudster Annemarie Noordman heeft het ontbijt georganiseerd in samenwerking met Team Agro NL, Salland Boert en Eet Bewust en de kippenboerinnen van de Mmmeggies.

Met het eerste Nederlandse Schoolontbijt wordt ingehaakt op het Nationaal Schoolontbijt, dat van 5 tot en met 9 november landelijk wordt gehouden.

In tegenstelling tot bij het Nationaal Schoolontbijt, komen er bij het Nederlands Schoolontbijt alleen producten op tafel die door Nederlandse boeren en tuinders zijn geproduceerd. Zo staan er bijvoorbeeld kaas, boter, melk, ham, fruit, jam en eieren op tafel afkomstig van boeren uit Salland en Vechtdal. Tevens krijgen de kinderen Nederlandse komkommers en snoeptomaatjes (Tasty Tom).

Voedsel van eigen bodem

“Het Nationaal Schoolontbijt is een heel goed initiatief, maar dat is meer gericht op het belang van een goed en gezond ontbijt voor kinderen. Wij willen met het Nederlands Schoolontbijt niet alleen het belang van goed en gezond ontbijten, maar vooral het belang van voedsel van eigen bodem onder de aandacht brengen. Wij leren de kinderen die ochtend waar hun voedsel precies vandaan komt en laten zien wat onze boeren en tuinders doen zodat iedereen elke dag, drie keer per dag, kan eten”, zegt Noordman. “Daarbij vinden wij het belangrijk dat kinderen leren dat het duurzamer is om voedsel van dichtbij te eten, dan voedsel van veraf. Bewustwording creëren van wat je in je mond stopt. En dit past gelijk mooi in het schoolproject “De Wijde Wereld”, waarmee deze kinderen momenteel bezig zijn.”

Meet & Greet en workshop

Na afloop van het ontbijt hebben de kinderen een Meet & Greet met de boeren en boerinnen die de producten hebben geleverd voor het Nederlands Schoolontbijt. De kinderen krijgen bij hen een korte workshop over hoe de diverse producten zijn gemaakt. Aanwezig zijn onder andere: Froukje Kingma van Puur Vechtdal uit Ommen (zuivel), Heileuver Kaasboerderij uit Damsholte (kaas), Ernie van der Kolk uit Dalfsen (fruit en jam), Jolanda Kieftenbeld uit Haarle (eieren), Bakkerij Van der Most uit Lemelerveld en uiteraard Annemarie Noordman zelf (bacon, spek en ham).

 

Jaarlijks evenement
Het Nederlands Schoolontbijt, dat dit jaar nog alleen bij Annemarie Noordman wordt gehouden, moet als het aan Team Agro NL ligt, volgend jaar in heel Nederland worden uitgerold. “Bij boeren en tuinders in alle provincies. Wij willen hier een jaarlijks evenement van maken, en het liefst in samenwerking met alle boeren, tuinders, belangen- en pr-organisaties in de agrarische sector”, zegt melkveehouder (tevens voorzitter van Team Agro NL) Geertjan Kloosterboer uit Deventer.

Meer info? Mail naar: contact@teamagro.nl

Andere nieuwsberichten

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?