Team-Agro-NL_beeldmerk

Derde editie BoerEnLunch 2023 een ‘BOERgondisch’ succes

Team Agro NL heeft in samenwerking met Lokaal Wijzer, een platform voor lokale producten, de derde editie georganiseerd van de BoerEnLunch. In de Week van de Gezonde Jeugd van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht), van 10 tot en met 18 juni, konden boerenbedrijven een lunch aanbieden op hun bedrijf, eventueel met een rondleiding. Sommigen pakten groots uit, anderen hielden het liever intiem. Vele bezoekers lunchten op de boerderijen, verspreid over heel Nederland. Zij werden zeer gastvrij ontvangen door de boer en boerin op hun erf. De formule is dit jaar een succes gebleken!

Bezoekers zijn buiten, of in een schuur of stal, aan versierde tafels geschoven en hebben genoten van een streeklunch, het landschap en de natuur rondom de boerderij. “Wat een rust en landschapspracht”, was een veel gehoorde kreet van de deelnemers. De bezoekers genoten niet alleen van de lunch, vaak met producten van de boerderij of uit de buurt, maar weten nu ook waar het eten vandaan komt. Ze gingen mee op excursie en toonden veel  interesse, stelden vragen en luisterden met volle aandacht naar het echte verhaal. Natuurlijk konden ze ook kennis maken met het vee, zoals koeien, varkens, geiten, schapen en kippen.

Honderden kinderen deden mee in Twente

Team Agro NL heeft in samenwerking met de Gemeente Hof van Twente de BoerEnLunch gecombineerd met een boerderijles voor ruim 400 leerlingen van de basisscholen. De scholen werden geheel ontzorgd door de gemeente. Zij stapten op de fiets en gingen naar een boerderij. Daar werden zij gastvrij ontvangen door de boer(in). Zij renden vaak meteen naar de koeien of varkens. Kalfjes en biggetjes werden geknuffeld.  Daarna schoven zij aan tafel tussen het vee in de stal, in de boomgaard, in de kas of lekker buiten, en kregen een lunchpakket. De varkensboer: “de restjes van jullie eten, zoals stukjes brood, tomaat, komkommer, mogen jullie aan de varkens geven. Dit noemen wij een kringloop en geen voedselverspilling”. De leerlingen waren laaiend enthousiast en zeiden na afloop: “Wanneer mogen we weer komen?”.

Positieve vooruitzichten

De boeren, de wethouder en de scholen uit Hof van Twente gaan samen met Team Agro NL in overleg om hier een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Elk kind zou dan minstens éénmaal op een boerderij komen, om te zien waar hun eten vandaan komt. Hiervoor is intensief contact met ambassadeur Joke Kottelenberg van Team Agro NL. Zij wil ook onderzoeken om dit in andere gemeenten en provincies uit te rollen, want dit smaakt naar meer! Ook LokaalWijzer en JOGG zelf zijn erg enthousiast en gaan met Team Agro NL in overleg  over een vervolg. Maar ook individuele boeren kunnen volgend jaar wederom aanhaken bij deze succesformule.

BoerEnLunch gemist? Kies dan voor ons RondjeKavelpad deze zomer!

Foto bij het artikel is afkomstig van Bij-Boergondisch uit Wervershoof

Andere nieuwsberichten

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?