Team-Agro-NL_beeldmerk

Femke Wiersma namens Team Agro NL in jury Cum Laude Awards

Femke Wiersma was donderdag 14 maart namens Team Agro NL jurylid bij de Cum Laude Awards. Dit is de énige landelijke kaasverkiezing voor ambachtelijk geproduceerde kazen. Femke maakte deel uit van de ‘prominenten-jury’.

De Bond van Boerderijzuivelbereiders introduceerde in 2016 de inmiddels prestigieuze prijs voor zelfzuivelaars. Alle zelfzuivelaars uit Nederland kunnen hun kazen hier aanbieden om mee te dingen naar de eerste prijs in hun categorie. Daarnaast wordt er tevens een overall dagwinnaar gekozen uit alle kazen.

‘Een puik evenement om boerderijzuivel positief te etaleren’, zegt  Team Agro NL-lid Femke Wiersma. Zij ontving dit jaar de eer om namens Team Agro NL deel te nemen als keurmeester aan de zogeheten prominentenkeuring.

Selectie

Voordat deze keuring plaatsvindt, is er eerst een technische selectie door technische keurmeesters. Zij maken een eerste selectie uit alle ingezonden kazen, gebaseerd op een aantal essentiële onderdelen zoals consistentie en het uiterlijk van de kaas. Op de dag zelf zijn zo uitsluitend de kazen met de beste kwaliteit over om gekeurd te worden.

Aan de keurmeesters vervolgens de belangrijke taak om naast uiterlijk en consistentie ook het meest essentiële onderdeel te beoordelen: Geur en smaak. Daar is het uiteindelijk om te doen uiteraard; een kaas moet, naast een beeldschoon uiterlijk, óók in de smaak vallen (bij de consument).

 

Smaak
Nu lijkt het beoordelen van de smaak van kaas in de basis een subjectieve aangelegenheid, want over smaak valt in principe niet te twisten. Toch blijken er bepaalde aspecten te zijn waarop je de kwaliteit van de smaak van kaas kunt beoordelen: Heeft hij een lekker en duidelijk waarneembaar aroma? Hoe is het mondgevoel? Smeuïg? Smelt de kaas, of is hij brokkelig en rul? Vloeit de smaak na het proeven snel af, of blijft deze juist fijn lang kleven aan de smaakpapillen? Proeft de kaas notig, muffig of juist fris en zurig?

Protocol

Stuk voor stuk aspecten die meewegen in de puntentelling voor de kazen. Via een duidelijk protocol worden alle kazen, uiteraard anoniem, gekeurd. ‘Ik had het geluk bij een ervaren kaaskeurmeester in een team ingedeeld te worden. Samen met Evert Schonhage (kaasmeester bij boerderij marche Lindenhoff te Abcoude) mocht ik een stelling vol met verschillende kazen beoordelen’, zegt Femke.

 

Overall winnaar
Evert en Femke bleken het verrassend vaak unaniem eens over de puntentelling, slechts 1 kaas waardeerden zij beiden zo goed dat deze van hen op alle onderdelen de maximale score kreeg toegekend. Naast de verschillende prijzen in de rubrieken ‘jong’, ‘belegen’ en ‘oud’ etcetera, wordt er uit alle kazen een ‘overall dag winnaar’ gekozen.

De kaas die Femke en haar teamlid zo goed beoordeelden, bleek uiteindelijk de overall winnaar van de ‘Dem Besten Cum Laude Award’ te zijn geworden. ‘Team Agro NL heeft dus ook nog eens goede smaak.’ De bekroonde kaas is van kaasboerderij ‘de Witte Welle’ te Montfoort, van Claudia en Wijnand de Wit.

‘Onze Femke’ was onder de indruk van de professionele aanpak van de kaaskeuring, waar niets aan het toeval werd overgelaten en waar overduidelijk een gedegen organisatie aan het evenement vooraf gegaan is. ‘Een fantastisch evenement om ambachtelijk geproduceerde zuivel in en uit ons land positief onder de aandacht te brengen’, stelt Femke.

Namens Team Agro NL feliciteren wij alle zelfzuivelaars die in de prijzen gevallen zijn en wij kijken nu al uit naar de ‘Cum Laude Awards’ kaaskeuring van 2020!

De bekroonde kaas is van kaasboerderij ‘de Witte Welle’ te Montfoort, van Claudia en Wijnand de Wit. ‘Photo by Liesbeth Wattimury Fotografie (www.liesbethwattimury.nl) (www.liesbethwattimury.nl)

Andere nieuwsberichten

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Een update over 2023!

Minister Adema getuige van verkiezing opvolger

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?