Team-Agro-NL_beeldmerk

Stikstofprotest: 30 mei, koe uit de wei

Boeren houden op 30 mei hun koeien binnen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, iets wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen LTO Nederland en Team Agro NL de overheid op om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen.

“Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht op de koe in de wei komt.”

“De koe in de wei hoort bij Nederland, ruim 84% van de melkveehouders doet aan weidegang. Dat is elk jaar anders: afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen. Als dit soort rechtszaken doorgaan en de overheid niet in de bres staat dan verdwijnt dat iconische beeld. We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit? Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden,” zegt Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL.

Weidegang beter voor de natuur

Sinds de Raad van State op 29 mei 2019 een einde maakte aan het PAS verkeren duizenden boeren in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Investeringen in verduurzaming vielen stil, en juridische discussies over volstrekt normale onderdelen van het boerenbedrijf, zoals weidegang, zorgen voor grote spanning.

Gelukkig bevestigden de commissie Remkes, het ministerie van LNV én de provincies al twee jaar geleden dat beweiden vergunningsvrij is en blijft. Dat weerhield MOB echter niet van talloze juridische procedures, met als gevolg bijvoorbeeld de uitspraak van de Rechtbank Overijssel van enkele weken geleden: de provincie mag het beweiden niet meer zomaar toestaan. De rechtszaken zorgen voor verlammende onzekerheid in de sector, terwijl de overheid slechts hoopgevende woorden biedt en de rechtszekerheid die Nederlanders verdienen uitblijft.

30 mei, koe uit de wei

Op 30 mei, 3 jaar en 1 dag na de stikstofuitspraak, vragen boeren daarom aandacht voor de absurde situatie die de koe uit de wei dreigt te verjagen. De maandag na het Hemelvaartsweekend, waarin Nederlanders traditiegetrouw het platteland in trekken en van de koe in de wei genieten, houden melkveehouders hun koeien binnen.

Boeren delen op social media met #30MeiKoeUitDeWei foto’s van hun weides met én zonder koeien. LTO Nederland en Team Agro NL bundelen de ‘mooiste’ beelden en delen deze met Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de Tweede Kamer.

Meer weten over deze actie? Lees hier de Q&A of kijk op lto.nl/30meikoeuitdewei

Andere nieuwsberichten

Boerenerven gezocht voor RondjeKavelpad 2024

BoerEnLunch 2024 Heerlijk lunchen op de boerderij

Heerlijke boerderijlunch voor honderden Overijsselse leerlingen

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?