Nederland is een land met een rijke agrarische traditie en boerderijdieren spelen een onmisbare rol in de landbouw en voedselproductie. Op boerderijen in Nederland vind je veel verschillende dieren die ervoor zorgen dat in Nederland veel verschillende soorten voedsel van goede kwaliteit kan worden geproduceerd. Dat is ook nog eens goed voor de Nederlandse economie. De meeste veehouderijen in Nederland zijn bedrijven waar koeien worden gehouden. Nederland staat dan ook wereldwijd bekend om zijn zuivelproducten. Varkens leveren naast vleesproducten ook onderdelen voor in honderden andere producten. Bedrijven waar pluimvee zoals kippen en kalkoenen worden gehouden voorzien in de behoefte aan wit vlees en eieren. Ook zijn er Nederlandse boerderijen met schapen of geiten die vlees, of melk leveren voor kaasproductie. Deze melk kan heel belangrijk zijn voor mensen (of kinderen!) met een koemelkallergie. Paarden spelen op sommige Nederlandse boerderijen ook een belangrijke rol maar dan meer voor de recreatie en sport dan voor de voedselproductie. Ze worden gebruikt voor activiteiten zoals dressuur, springen, coaching, het trekken van karren en voor recreatieve ritten in de natuur. Daarnaast zijn er speciale boerderijen voor bijen, waar bijenkorven staan voor het maken van honing en de bestuiving van bijvoorbeeld fruitbomen. Boerderijdieren spelen verder nog een héle grote rol bij het verwerken van afval uit de voedselproductie voor mensen. Bijna alle boerderijdieren die in Nederland gehouden worden krijgen in één of andere vorm restproducten uit de voedingsindustrie te eten. Zoals bierbostel dat overblijft als er bier gebrouwen is, of de overgebleven delen van de aardappel uit de frietfabriek.
Daarnaast zijn we in Nederland ook erg bezig met het dierwelzijn en -gezondheid. Onze drijfveer is om op een verantwoorde manier voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te produceren voor menselijke consumptie. Gezonde producten zijn afkomstig van gezonde dieren die op een verantwoorde manier gehouden worden en een goed welzijn hebben. De manier waarop wij onze dieren houden, mogen geen onverantwoorde risico’s geven voor mensen (One Health). Om op een duurzame manier dierlijk eiwit te kunnen produceren moet een veehouder economisch gezond kunnen werken. Om ook op termijn een bijdrage te blijven leveren aan de diergezondheid in de veehouderij, zullen we moeten werken in een maatschappelijk geaccepteerde veehouderij. We zullen een bijdrage moeten leveren aan diergezondheidsaspecten die rekening houden met, en voldoen aan, specifieke maatschappelijke eisen. Dat kan alleen maar wanneer we met elkaar blijven communiceren.
Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.