Team-Agro-NL_beeldmerk

Koeien

Nederland staat (inter)nationaal bekend om zijn koeien in de wei en bijbehorende zuivelproductie. Koeien kunnen gras omzetten naar waardevol eiwit voor menselijke consumptie. Ze leveren de rijke melk voor bijvoorbeeld kaas, boter, yoghurt en (baby)melkpoeder. Ook vormen de bestanddelen van melk ingrediënten voor andere voedzame en gezonde producten. De Nederlandse veestapel bestaat voornamelijk uit Holstein-Friesian koeien, een ras dat bekend staat om zijn hoge melkopbrengst. Onze melkveehouderij zelf, staat bekend om zijn innovatieve kracht. Er is geïnvesteerd in moderne faciliteiten en technologie, om de melkproductie te optimaliseren met hoge kwaliteitsnormen en de dieren comfort te bieden. De sector is nauw gereguleerd en voldoet aan strenge hygiënenormen en milieueisen. Dierwelzijn staat hoog in het vaandel, en er zijn programma’s om de duurzaamheid en diergezondheid nog verder te verbeteren.

Naast zuivelproductie dragen melkkoeien, vleeskoeien en kalveren ook bij aan de vleesproductie. In Nederland zijn gespecialiseerde kalverhouderijen die twee soorten kalfsvlees produceren; blank en rosé. Het onderscheid hiertussen komt door de leeftijd waarop kalveren geslacht worden. Ook deze sector zet zich samen met ketenpartners in voor dierenwelzijn en diergezondheid, verduurzaming en een gezonde markt. Kalveren en (melk)koeien spelen zo een essentiële rol in de voedselproductie en export van Nederland en de Nederlandse economie.

Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.

Beeldbank

Een uitgebreide collectie foto’s die commercieel rechtenvrij kunnen worden gebruikt, op voorwaarde dat er een passende attributie wordt vermeld. Dit betekent dat bedrijven, media, onderzoekers en andere belanghebbenden deze foto’s kunnen gebruiken voor diverse doeleinden zonder zich zorgen te hoeven maken over auteursrechten.

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?