Team-Agro-NL_beeldmerk

Varkens

Varkens spelen een belangrijke rol in de Nederlandse landbouwsector, de voedselproductie en de economie. Het varken is als alleseter het ultieme kringloopdier; het eet de reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Zo groeit het varken uit tot een volwassen dier en is het goed voor een gezond en voedzaam stukje vlees. Daarnaast zorgt de mest van het varken ook nog eens voor een voedzame bodem waar onze groenten weer op kunnen groeien.

Een varkenshouder doet zijn best om het varken te voorzien in de basisbehoeften en zorgt voor aanvullende voorzieningen in de verschillende fases van zijn leven. De Nederlandse varkenssector wordt streng gereguleerd en voldoet aan hoge normen voor dierenwelzijn, hygiëne en milieuvoorschriften. Varkens worden nauwlettend gevolgd om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en dat hun leefomstandigheden optimaal zijn. Er zijn in Nederland verschillende manieren waarop varkens gehouden worden. Naast de gangbare bedrijven zijn er ook bedrijven die extra aanvullingen doen op de gangbare voorzieningen. Zoals de bedrijven voor het Beter Leven keurmerk, verschillende concepten en de biologische varkenshouderij.

Varkens leveren niet alleen vlees voor (inter)nationaal gebruik, maar het varken wordt ook verwerkt in andere producten, zoals gelatine, kwasten, etc. Er wordt niets van het varken weggegooid, dat heet vierkantsverwaarding. Varkenshouderijen worden steeds meer gericht op duurzaamheid en vermindering van milieu-impact. Het is een innovatieve branche wat de sector toekomstbestendig maakt.

Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.

Beeldbank

Een uitgebreide collectie foto’s die commercieel rechtenvrij kunnen worden gebruikt, op voorwaarde dat er een passende attributie wordt vermeld. Dit betekent dat bedrijven, media, onderzoekers en andere belanghebbenden deze foto’s kunnen gebruiken voor diverse doeleinden zonder zich zorgen te hoeven maken over auteursrechten.

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?