Hoe groeit een spruitje? Hoe groot is een kalfje als het wordt geboren? Wat is een kievit? Op steeds meer boerderijen in Nederland wordt boerderij-educatie verzorgd. Tijdens een boerderijles gaan schoolklassen en kinderen van de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven naar een boerderij om te leren waar ons eten vandaan komt. Kinderen en jongeren weten dat vaak niet meer, of wat er moet gebeuren om eten te maken. Om kinderen hier meer over te leren en vooral te laten beleven, bieden steeds meer boeren en boerinnen verschillende activiteiten en lesprogramma’s aan. Naast dat kinderen leren over waar hun eten vandaan komt, doen ze ook andere vaardigheden op en zijn ze lekker buiten bezig om zelf van alles te onderzoeken en te ontdekken.
Behalve voedselproductie leren kinderen ook over de natuur, het landschap en het leven op de boerderij. Ook worden onderwerpen besproken die verschillende maatschappelijke thema’s raken, zoals voeding, gezondheid, biodiversiteit, voortplanting, leven en dood. Kinderen gaan tijdens zo’n les zelf actief aan de slag met het verzorgen en voeren van dieren, spelen spellen op het erf of zoeken naar vogels in het weiland, maar wordt er bijvoorbeeld ook zelf boter geklopt. De activiteiten zijn afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Er zijn zelfs programma’s voor middelbare scholen. Boerderij-educatie is een belangrijke en ook leuke manier om kinderen in aanraking te laten komen met voedselproductie, natuur en het leven op de boerderij.
Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.