Team-Agro-NL_beeldmerk

Akkerbouw

Nederland heeft een lange geschiedenis van akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt en het land staat bekend om zijn hoogwaardige producten en innovatieve landbouwmethoden. In Nederland worden veel verschillende soorten gewassen verbouwd zoals aardappelen, suikerbieten, uien, tarwe, gerst, peulvruchten en mais. Ook wordt er veel groente zoals bijvoorbeeld diverse soorten kool, wortelen, sla, knolselderij, pastinaak etc. verbouwd. Aardappelen worden geteeld voor zetmeel en consumptie (bv friet). Verder wordt er in Nederland ook hoogwaardig pootgoed voor de aardappelteelt verbouwd; dit dient als uitgangsmateriaal om het volgende jaar weer aardappels mee te verbouwen in Nederland of in het buitenland zodat men daar zijn eigen voedsel kan verbouwen. Nederland staat ook bekend om de bloembollen. De bloembollentelers hebben zich gespecialiseerd in de teelt van één of meerdere gewassen. Tulpen en lelies worden het meest geteeld, gevolgd door narcissen, hyacinten en gladiolen.

Door gebruik van GPS en andere moderne technieken kan er steeds efficiënter en preciezer worden gewerkt waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest daalt. Deze inspanningen zijn belangrijk voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen en de bescherming van het milieu. Naast economische waarde, spelen aardappels en groenten een centrale rol in gezonde voeding. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels en zijn essentieel voor een uitgebalanceerd dieet. Nederlandse telers en wetenschappers werken samen om nieuwe gewasvariëteiten te ontwikkelen en te streven naar gezonde en smakelijke producten.

Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.

Beeldbank

Een uitgebreide collectie foto’s die commercieel rechtenvrij kunnen worden gebruikt, op voorwaarde dat er een passende attributie wordt vermeld. Dit betekent dat bedrijven, media, onderzoekers en andere belanghebbenden deze foto’s kunnen gebruiken voor diverse doeleinden zonder zich zorgen te hoeven maken over auteursrechten.

Op de hoogte blijven?

Wie wordt

De Gouden Trekker

van 2024?