Met het telen van groenten, bloemen en planten in kassen is de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd bekend geworden. In de glastuinbouw zijn de groeiomstandigheden gecontroleerd waardoor het mogelijk is om het hele jaar door te telen. Telers kunnen de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtniveaus en ventilatie regelen, waardoor ze een gunstige omgeving kunnen creëren voor de gewassen. Bovendien is het duurzaam, want kassen maken efficiënt gebruik van water en meststoffen, verminderen het gebruik van pesticiden en minimaliseren de impact van extreme weersomstandigheden.
De meest voorkomende voedselgewassen die in Nederlandse kassen worden geteeld zijn tomaten, komkommers, paprika’s en aardbeien. In de sierteelt verzorgen Nederlandse glastuinbouwers een breed scala aan snijbloemen, pot- en perkplanten. Onze telers staan bekend om hun expertise in het optimaliseren van groeicondities en het selecteren van de beste bloemvariëteiten. Dankzij de Nederlandse infrastructuur met havens, Schiphol en veilingbedrijven is de sector toonaangevend op de wereldmarkt. De continue aanvoer van verse groenten en fruit en kwalitatief hoogstaande bloemkwekerijproducten in de (inter)nationale markt, dragen een aanzienlijk deel bij aan de Nederlandse economie. De bloementeelt is niet alleen een economische pijler, maar geeft ook kleur aan Nederland, binnen en buiten in onze omgeving. Glasgroenten drukken positief de stempel op de voedselzekerheid en volksgezondheid. Innovatie en ontwikkelingen staan niet stil, denk hierbij aan geautomatiseerde systemen om producten leveringsklaar te maken, ledverlichting en klimaatbeheer.
Er wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van deze pagina.
Binnenkort komen hier links naar websites van organisaties van deze sector voor bijv. lesmateriaal, actuele sectorspecifieke informatie en contactgegevens.